Moeilijkheid (1 t/m 5):
Duur: 45 minuten + 5 uur wachttijd
Een heerlijk toetje geïnspireerd op de Arabische keuken. Let maar eens op wat de saffraan met de smaak doet… Hemels!
Ingrediënten – voor 4 personen
80 gram dessertrijst
700 milliliter melk
90 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
1 theelepel vanille-extract
50 gram maizena
snufje saffraan
2 eetlepels amandelsnippers
Hoe maak je het?
Stap 1. Breng in een grote pan 300 milliliter water aan de kook en voeg de dessertrijst toe. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig roert (om te voorkomen dat de rijst aankoekt). Voeg eventueel een extra scheut water toe.
Stap 2. Wanneer de rijst al het water heeft opgenomen, voeg je de melk, kristalsuiker, saffraan, kaneel en het vanille-extract toe. Laat de rijst nog eens 15 minuten koken terwijl je af en toe rustig door het mengsel roert.
Stap 3. Bak ondertussen de amandelsnippers in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
Stap 4. Roer de maizena met een scheutje water tot een glad papje. Roer dit papje door de rijst. Voeg ook de amandelsnippers toe. Je zult merken dat de pudding snel dikker wordt. Roer enkele minuten door op laag vuur.
Stap 5. Schenk de pudding in kleine (oven)schaaltjes en laat minstens vijf uur – maar het liefst een hele nacht – opstijven in de koelkast.
—-
Stap 6. Verwarm de ovengrill voor op 200 graden. Verdeel over ieder schaaltje wat basterdsuiker. Schuif de (oven)schaaltjes ongeveer 5 minuten onder de grill zodat de suiker karamelliseert. Houdt goed in de gaten dat de suiker niet verbrand! Haal dan de schaaltjes er uiteraard eerder uit, plaats de schaaltjes lager in de oven of pas de temperatuur aan. Immers is iedere oven anders:)
Stap 7. Laat de pudding afkoelen of serveer warm.
Eet smakelijk!