Moeilijkheid (1 t/m 5):
Duur: 40 minuten
Door de aubergine te roosteren krijgt de dip zijn rokerige smaak. Deze dip serveer je als borrelhapje op een stukje stokbrood. Ook is ‘ie heerlijk op een boterham met plakjes tomaat erop. Mjam!
Ingrediënten – voor 1 bakje dip
2 aubergines
5 eetlepels citroensap
1 teen knoflook, geperst
3 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
optioneel: geroosterde sesamzaadjes
zout
Hoe maak je het?
Stap 1. Prik de aubergines rondom in met een vork (dit om te voorkomen dat hij uit elkaar spat). Blaker de aubergines door ze zo’n 15 minuten vlak boven/in de gasvlam te houden. De vlammen moeten de aubergine raken zodat ze goed geblakerd worden. Keer af en toe. De schil moet echt zwart worden en de aubergine slap. Laat de aubergine in zo’n 10 minuten afkoelen.
Stap 2. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees eruit.
Stap 3. Druk het teveel aan vocht uit de aubergines met behulp van een fijn vergiet. Voeg de citroensap, knoflook, yoghurt, olijfolie, peterselie en optioneel sesamzaadjes toe. Proef en voeg zout naar smaak toe. Prak licht tot een grove puree. Het is lekker als de dip nog wat textuur heeft!
Varieer:
Je kunt erg goed variëren met deze dip door er doorheen te doen wat je lekker vindt! Wat dacht je van geroosterde paprika, gebakken uitjes, tahin (sesampasta) of gehakte zongedroogde tomaatjes?