website10

Spirit of Amsterdam: als een kind in de snoepwinkel

Op 5 maart 2016 hebben we een waar ‘whisky festival’ bezocht. Wout (mijn vriend) is dol op whisky, vandaar dat ik hem heb gevraagd om voor één keertje (aah, toe?) gastblogger te zijn. Hieronder lees je zijn ervaringen.

Schuifelend in de rij kwamen we steeds dichter bij de toegangspoorten van de Zuiderkerk in Amsterdam. Geen idee wat we konden verwachten. Een heleboel whisky’s, dat was wat we wisten. Een doedelzakspeler zorgde voor enige afleiding terwijl de rij middelbare mannen – en natuurlijk de enige vrouw op het hele festival: Dieuwke – de festiviteiten steeds dichter naderde. Bij de ingang kregen we een goed glas om whisky in te proeven, en een flesje water, zodat we het glas en de mond schoon konden spoelen na iedere whisky.  

Whiskylicouis | Zodra we de kerk binnenliepen wist ik niet waar ik moest kijken. Ik heb nog nooit zoveel flessen whisky bij elkaar gezien. Honderden flessen whisky, uitgestald over verschillende kraampjes van distilleerderijen, importeurs, handelaren en whiskyclubs. De meeste whiskys kon je zo inschenken en proeven, voor sommige flessen (die ver boven de 100 euro kosten) betaalde je een klein bedrag. Al snel hadden we ons eerste glas ingeschonken: een lekkere Ardbeg Corryvreckan. Gebrouwen op het Schotse eiland Islay (ook wel het walhalla van de whisky’s genoemd). De whisky’s van Ardbeg zijn erg rokerig/turfig van aard, dus je moet er wel van houden. Persoonlijk vind ik ze heerlijk en kan het me niet turfig genoeg (Caol Ila is dan ook één van mijn favoriete whisky’s). In korte tijd kregen we de mogelijkheid om tal van nieuwe, lekkere whisky’s te proberen. Om je een indruk te geven van de whisky’s die we hebben geproefd (en die ik ook nog lekker vond): Talisker Skye, Chivas Regal (12, 18 en 25 jaar), The Balvenie Double Wood (17 jaar), The Balvenie Caribbean Cask (14 jaar), The Balvenie Double Wood (17 jaar), Old Pulteney (17 jaar), Old Pulteney (21 jaar), Glengoyne (15 en 18 jaar), Balvenie triple cask (16 jaar). Stuk voor stuk goddelijke whisky’s die ik wel in de kast zou willen hebben staan, maar helaas, veel te duur voor mij. Toch leuk om ze dan een keer zo te mogen proeven…

Whiskey

Whisky & eten! | Naast al deze whisky’s had het festival ook tal van kleine stands waar eten werd bereid (natuurlijk allemaal passende recepten). Zo stond er een ‘kaasboer’ waar je allerlei soorten kaas kon proeven bij verschillende rokerige en fruitige whisky’s, een supercombo, zo bleek. Ook heb ik mijn eerste echte oester gegeten op het festival. Nadat je de oester naar binnen had geslurpt kon je hem laten vullen met een whisky, zodat je de oester kon wegspoelen. Of was het nou omdat het zo’n goede combinatie zou moeten zijn? “Je moet ze leren eten”, werd er bemoedigend gezegd. Nou, dit hoef ik niet te leren: oesters zijn niks voor mij.

Voedsel whiskey

Naast dit oesteravontuur was er nog een stand van de J.D Williams Whiskey Bar in Amsterdam (klik hier voor de website). Hier waren verschillende lekkernijen te eten, waaronder hele lekkere spareribs ingewreven met een marinade van bourbon. Binnenkort maar een keer terug naar Amsterdam, om deze whisky bar een bezoekje te brengen! Ik wacht met smart op de dag dat Dieuwke whisky gaat gebruiken in de keuken, want dat smaakte me allemaal wel. Een ander superleuk initiatief dat ik op het festival heb gevonden was het zogenaamde whisky-abonnement. Voor 35 euro per kwartaal kun je zes verschillende whisky’s per drie maanden proberen. Je krijgt dat een doos thuisgestuurd met daarin whisky’s die zijn uitgekozen door een club van whiskyliefhebbers. Het is ook mogelijk om 35 euro per maand te betalen, dan krijg je iedere maand een doos met zes whisky’s. Erg leuk om op deze manier nog weer andere whisky’s te proeven. Op deze website staat meer info.

Het festival was voorbij voor we er erg in hadden. Het is maar goed de avondsessie ‘slechts’ vier uur duurde. Ik denk dat ik daar niet meer was weggekomen als het langer had geduurd (na twee uur whisky’s proeven begon ik toch vermoeid te raken, wat overigens vast niet met de hoeveelheid whisky te maken had). Het whisky proeven was een groot succes! Door dit festival heb ik weer een aantal mooie whisky’s gevonden die ik zeker nog een keertje wil proberen. Het was ook erg gaaf dat er overal enthousiaste mensen stonden te vertellen over de whisky’s, zodat je aan het eind van de avond ook echt een idee had dat je weer wat geleerd had over de whisky en het bijbehorende smakenpalet. De hele avond voelde ik me als een kind in de snoepwinkel. Heerlijk om een avond onbeperkt te mogen snoepen van al die lekkere whisky’s.

Tip van de dag: als je erover denkt om een keer met whisky te gaan koken; bij iedere slijterij kun je mini-flesjes whisky kopen, waardoor je voor je whisky-gerechten niet gelijk een dure literfles hoeft aan te schaffen.

website1 (2)  Groetjes, Wout.

About the author

Dieuwke | kitchen-and-more.nl

Dol op lekker eten | muziek | chocolade | verpleegkundige | roeren in potten & pannen | pianospelen | wijn | leest kookboeken alsof het romans zijn

View all posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *