Moeilijkheid (1 t/m 5):
Duur: 30 minuten + 4 uur opstijven
Het Italiaanse toetje dat de wereld heeft veroverd. Met lange vingers, cacao, marsala, mascarpone en espresso.
Er bestaan veel recepten van tiramisu, maar welke is nou ècht lekker? Ik heb mijn eigen versie gemaakt van – naar mijn mening – de beste ingrediëntencombinatie. Volgens het oude recept is marsala toegevoegd, maar je kunt ook amaretto gebruiken. Hij wordt het lekkerst, als je hem de dag van tevoren maakt (bij mij nog niet gelukt…).
Ingrediënten – voor 6 personen
4 eieren, gesplitst
100 gram fijne kristalsuiker
500 gram mascarpone
1 zakje vanillesuiker
300 milliliter espresso of hele sterke koffie
4 eetlepels marsala
175 gram lange vingers (ik gebruikte 30 stuks)
2-3 eetlepels cacao
Hoe maak je het?
Stap 1. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom.
Stap 2. Klop in een andere kom de eidooiers samen met de kristalsuiker tot een romig geheel.
Stap 3. Roer de mascarpone los en voeg geleidelijk toe aan het eidooiermengsel. Let op: roer één kant op en met een garde of pannenlikker voor een luchtig resultaat.
Stap 4. Spatel de stijve eiwitten en de vanillesuiker luchtig door het mengsel.
Stap 5. Giet de espresso samen met de marsala in een schaal (ik gebruikte een vleeswarenbakje, handig!).
Stap 6. Doop de lange vingers een aantal seconden in het mengsel. Leg ongeveer 15 gedoopte lange vingers op de bodem van de schaal. Verdeel hierover de helft van het mascarpone mengsel. Strooi met een zeefje wat cacao. Herhaal dit, zodat je eindigt met het mascarpone mengsel.
Stap 7. Laat de tiramisu minimaal 4 uur – maar het liefst een nacht – staan om op te stijven. De tiramisu die je ziet op de foto heeft het niet langer dan 4 uur uitgehouden en liep dus nog wat uit tijdens serveren, maar er was nog een stukje over die de volgende ochtend perfect opgestijfd was!
Tip: serveer limoncello bij de tiramisu.
Buon appetito 🙂
Dieuwke, wat een lekkere gerechten allemaal.
Ik zal mijn kookclub de Dekselse Deerns inseinen!
Groetjes.
Dankjewel Nynke! Wat een leuke naam voor een kookclub, hi hi. Ben benieuwd wat voor dekselse gerechten jullie maken. Groetjes!